Ona dietetycznie

mgr Dominika Jaskulska

Zdrowe odżywianie to styl życia, a nie dieta.

Skorzystaj z indywidualnie dopasowanych jadłospisów.

Ona dietetycznie

mgr Dominika Frąckowiak

Zdrowe odżywianie to styl życia, a nie dieta. Skorzystaj z indywidualnie dopasowanych jadłospisów.

Probiotykoterapia, a nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy to stan charakteryzujący się niezdolnością do trawienia przez układ pokarmowy laktozy z powodu niskiej aktywności enzymu laktazy. Enzym laktazy znajduje się w rąbku szczoteczkowym błony śluzowej jelita cienkiego. Skutkuje to metabolizowaniem przez bakterie okrężnicy niewchłoniętej w jelitach laktozy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i gazów, tj. wodór, metan, dwutlenek węgla.

Nietolerancja laktozy występuję u ponad połowy światowej populacji. Jak niwelować nieprzyjemne skutki braku możliwości trawienia laktozy?
Należy wdrążyć do swojego życia codziennego dietę niskolaktozową oraz wprowadzić suplementację enzymów trawiennych. Bardzo dobrze na lepsze trawienie laktozy przez nasze jelita wpływa probiotykoterapia. 

Co to laktoza?

Laktoza jest to dwucukier składający się z galaktozy i glukozy. Ma kluczowe znaczenie w życiu ssaków z racji tego, że jest głównym źródłem energii pochodzącej z mleka. Wchłanianie laktozy w jelitach wymaga hydrolizy do jej składowych monosacharydów. Hydroliza zachodzi w obecności enzymu laktazy szczoteczkowej. Zdolność do trawienia laktozy przez niemowlę w okresie karmienia piersią jest bardzo ważne dla jego zdrowia, gdyż wrodzony niedobór enzymu laktaza niewykryty odrazu po urodzeniu może być dla dziecka śmiertelny.

Nietolerancja laktozy

Tak jak wyżej wspomniałam, nietolerancja laktozy jest to niezdolność trawienia laktozy przez przewód pokarmowy. Poza powstawaniem gazów skutkuje to także:

  • wzdęciami,
  • biegunkami,
  • zaparciami,
  • nudnościami,
  • bólem brzucha,
  • wymiotami

Objawy rozwijają się najczęściej w przeciągu od 30 minut do dwóch godzin po spożyciu produktów zawierających laktozę.

Diagnostyka nietolerancji polega na teście tolerancji laktozy, wodorowym teście oddechowym lub teście kwasowości stolca.

 

Probiotyki a nietolerancja laktozy

Probiotyki to żywe kultury bakterii lub drożdże, które uzupełniają florę bakteryjną jelit. Probiotyki wzmacniają trawienie laktozy poprzez zwiększenie zdolności hydroliticznej w jelicie cienkim oraz potęgowanie fermentacji zachodzącej w okrężnicy. Probiotyki regulują także pH jelit, wywierają pozytywny pływ na aktywność jelitową i ogólną mikroflorę okrężnicy. Probiotyki przyczyniają się również do zmniejszenia stężenia laktozy występującej w fermentowanych produktach mlecznych.

Wśród najskuteczniejszych szczepów bakteryjnych, które przyczyniają się do łagodzenia objawów nietolerancji laktozy są:

  • Bifidobacterium longum, 
  • Bifidobacterium animalis,
  • Lactobacillus acidophilus, 
  • Lactobacillus rhamnosus.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.