Wczoraj pierwszy raz w życiu zrobiłam słynne amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady.
PY-CHO-TA! ❤
SKŁADNIKI:
✔ 155 g mąki pszennej (1 pełna szklanka),
✔ 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia lub sodu oczyszczonej,
✔ 80 g cukru brązowego lub erytrytolu, żeby zmniejszyć kaloryczność 😊,
✔ 2 łyżki cukru wanilinowego,
✔ 1 jajko
✔ szczypta soli
✔ 100 g masła
✔ 300 g czekolady mlecznej lub gorzkiej bądź gotowe kawałki czekolady
PRZEPIS:
✔ Ucieramy jajko z cukrem przez około 5 minut, następnie dodajemy sól i masło i ucieramy przez kolejne 5 minut.
✔ Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę.
✔ Do masy dodajemy czekoladę. Jeśli nie mamy gotowych kawałków czekolady, to należy pokroić drobno tabliczkę czekolady.
✔ Z masy robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Rozkładamy na blaszce, zachowując odległość około 1-1,5 cm z racji tego, że ciastka urosną :).
✔ Kulki lekko rozduszamy widelcem.
✔ Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra-dół).
✔ Pieczemy przez około 20-24 minuty.
SMACZNEGO! 😊
